Historiek

Op initiatief van de Christelijke Mutualiteit van Walcourt zag Atelier 85 asbl op 3 april 1967 het levenslicht. Deze jonge VZW werd toen voorgezeten door de heer Jules Maroit d’Oret.

Belangrijke fasen :
  • 1967 : Dankzij de aankoop van het voormalige Hôtel de la Gare kon het bedrijf zijn activiteiten ontwikkelen. Het bedrijf bestond toen al uit meerdere afdelingen: naai-atelier, elektrische montage, verpakking, ijzerwerk, productie van vismanden, drop sorteren. Enkele jaren later kon het bedrijf, dankzij de aankoop van een gebouw aan de Rue Février, zich ten volle ontwikkelen.
  • 1985 : Atelier 85 asbl investeert in de kwalificaties van zijn personeel. Zo kwamen bij de al bestaande teams ook een landschaparchitect, een interieur decorator, een erkende lasser en een modellenontwerpster. Op dat moment telde het Atelier 70 werknemers.
  • 1988 : De heer Omer Noël, voorzitter van het verbond van Christelijke Mutualiteiten van het arrondissement Philippeville en voorzitter van de V.Z.W., en de heer René Manise, federaal secretaris en de directeur op dat moment leverden hun bijdrage aan de dynamisering en aan de constante vooruitgang van dit bedrijf met een maatschappelijke roeping. Door deze groei werden de verantwoordelijken uit die tijd gemotiveerd om de infrastructuur te wijzigen. Zo werd een project voor het verbouwen van de gebouwen in de Rue Février tot een goed einde gebracht.
  • 1992 : De heer Bernard van Sandwyk, de toenmalige directeur van Atelier de Walcourt, nam de leiding over bij Atelier 85 asbl.
  • 1995 : Bouw van een productiehal in Rue de Mettet.
  • 1996 : Atelier 85 asbl fuseert met Atelier de Walcourt. Alle activiteiten werden geconcentreerd in Florennes.
  • 2006 : In de Rue de Mettet werden twee andere gebouwen gebouwd. De meeste afdelingen alsmede enkele kantoren werden er gevestigd.

Overzicht

Het doel van Atelier 85 is, sinds zijn oprichting, nuttig en lonend werk verschaffen aan gehandicapte werknemers in het kader van een continue werkopleiding.

Deze economische activiteit is enkel een middel om een maatschappelijk doel te bereiken.

Om het rendementsverlies veroorzaakt door de handicap van de werknemer te compenseren, worden er subsidies verleend door het AViQ.

Momenteel zorgen 4 preventieadviseurs voor het welzijn en de veiligheid van de werknemers.

Bij Atelier 85 dat sinds zijn oprichting een voortdurende groei kent, werken vandaag bijna 200 mensen dankzij de herinvesteringen van de winsten in de productiemiddelen.

De achterkant van het gebouw

 

Deze mensen zijn verspreid over de 4 grote activiteitensectoren:

  • Verpakking: : Karton transformeren voor de industrie en diverse verpakkingen
  • Horticultuur: : Aanleg en onderhoud van parken en tuinen – plaatsen van omheiningen
  • Wasserij: : Industrieel wassen, chemisch reinigen en strijken Dienstencheques
  • IJzerwerk: : Industriële uitbesteding en creatie

 

Download ons organigram:

Organigramme.pdf